perjantai 11. lokakuuta 2013

Dumplingsien kokkailua eli noviisi jiaozi-touhuissa

Tehdään heti alkuun selväksi yksi juttu: minä en ole mikään kokki kolmonen tai keittiön ehtoisa emäntä. Osaan kokata jonkin verran kun apuna on riittävän selkeä ohje ja muistan seurata sitä, mutta luulen että keitokseni eivät ehkä ole ihan Gordon Ramsay -tasoa. Uusia juttuja opin kuitenkin mielelläni, varsinkin jos vaikeustaso on kohdallaan. Sain viime viikolla tilaisuuden nähdä kuinka dumplingsejä valmistetaan kun kiinalaiset tuttavamme tulivat kotiimme näyttämään kuinka homma hoidetaan!


Vieraat tekivät taikinan alusta alkaen itse, mutta kiireisille tai laiskoille tekijöille vinkiksi että aasialaisista ruokakaupoista voi ostaa myös valmista, pakastettua ja kaulittua taikinaa, jonka sisään vain ladotaan täyte. Taikinaan tarvitaan vain puolikarkeita vehnäjauhoja ja vettä. Ainekset vaivataan kulhossa pulla- tai sämpylätaikinan tapaan, jonka jälkeen taikina erotellaan pienemmiksi paloiksi, jotka yksi kerrallaan rullataan pitkulaisiksi. Tämän jälkeen pitkula leikataan pienemmiksi paloiksi, joista saa kämmenen painalluksella pieniä pyöreitä lettuja.


Täytteeseen käytimme jauhelihaa 700 g jauhelihaa, yhden kiinankaalin, purjon, soijakastiketta, suolaa ja lihalientä ja öljyä. Täytettä voi maustaa oman maun mukaan, esim. sienillä. Jauhelihan olisi hyvä olla rasvaprosentiltaan ainakin 15%. Kiinankaali ja purjo silputaan pieneksi silpuksi ja kaalista kannattaa puristaa hieman mehuja pois. Ainekset sekoitetaan kulhossa keskenään, lisäksi joukkoon laitetaan öljyä, paprikamaustetta ja aasialaisesta kaupasta ostettavaa jiaozi-maustetta.

Kun letut ja täyte ovat valmiita, on aika täyttää ne. Letut kannattaa sulkea painelemalla huolellisesti sillä ainakin osa meidän nyyteistämme oli auennut keittämisen aikana. Keittäminen tapahtui laittamalla kattilaan vettä ja kun vesi kiehuu, on aika tiputella ensimmäinen dumpling-satsi veteen. Meillä oli nyyttejä n. 50 kappaletta, joten niiden keittäminen tapahtui useammassa erässä. Nyytit ovat valmiita kun ne nousevat pintaan ja näyttävät pulleilta. Vinkkinä vielä se, että keitinliemi on paitsi syötävää, myös herkullista ja meidän vieraamme hörppivät sitä keiton tapaan.


Jiaozille teimme vielä pienen kastikkeen soijakastikkeesta, riisiviinietikasta ja hienonnetusta valkosipulista. Nyytit voi halutessan myös pyöräyttää paistinpannulla jolloin pinta tulee rapsakammaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti