perjantai 4. lokakuuta 2013

Kohti parempaa olotilaa: Paleo

Kyllästyttyäni totaalisesti jatkuvasti levenevään ahteriini ja iho-ongelmiin törmäsin netissä surffatessa ruokavalioon nimeltä paleo eli "luolamiesdieetti". Tutustuttuani Paleo Helsinki - sivustoon, päätin testata parin kuukauden ajan paleo-ruokavaliota. Tätä kokeilua ennen söin virallisdieettin mukaisesti ateriarytmityksellä muutaman kuukauden ajan, mutta siitä ei oikein muuta seurausta ollut kuin jatkuva tarve pohtia mitä söisi seuraavaksi. En myöskään ole koskaan välittänyt ajatuksesta, että pitäisi syödä lisäaineita vain siksi että niitä sisältävät ruuat ovat vähäkalorisia ja siten ns hyväksytympiä ruokia.  

Paleossa ei lasketa kaloreita, mutta tuodaan jokaiselle aterialle jotain proteiinia, jotain hiilaria ja jotain rasvaa. Vanhalle karppaajalle paleo on tuttua huttua pääosin, mutta vahvana poikkeuksena karppaukseen paleossa jätetään lautaselta pois myös palkokasvit ja maitotuotteet ja otetaan tilalle hedelmät. Nälkä pysyy loitolla proteiinilla ja rasvalla ja hiilarit tuodaan hedelmistä ja kasviksista. Tarkempaa speksiä siitä, mitä on sallittu ja mitä ei, löytyy Paleo Helsingin blogipostauksesta.

Itselleni suurin haaste tässä testausprojektissa on selvästi maitotuotteista luopuminen. Olen vannoutunut Skyrin ja juustojen ystävä enkä ole tottunut juomaan kahvia ilman maitoa tai kermaa. Olenkin päättänyt jättää kahvinjuonnin vähäksi aikaa testimielessä ja siirtyä teenlipittäjien joukkoon. Maailmankirjat ovat sekaisin, kyllä vaan.  

Tavoitteena on syödä noin kolmesti - neljästi päivässä samankokoisia aterioita. Aamupalalla lähinnä munakkaita ilman juustoa (nyyh), kiireisinä päivinä pyöräytän smoothien (esim avokadoa, mustikoita, banaania, Cocovin smoothie mixiä, vettä) tai kärryytän kylmän viileesti pekonia ja nakkeja kurkun ja avokadon kylkeen. Lounaalla käyn työpaikan ruokalassa, jossa tarjolla varsin hyvä salaattibuffa, oliiviöljyä riittävästi ja kylkeen jotain kulloinkin tarjolla olevaa proteiinilähdettä. Iltapäivästä syön jonkun hedelmän ja pähkinöitä kourallisen (tai kaksi, jos tekee mieli). Kotona illalla sitten kunnon illallinen, eli yleensä paistettua kanaa ja vihanneksia. Yksi hyvä ateria on myös paistaa kanatissejä kookosöljyssä, kipata päälle tölkillinen tai kaksi kookosmaitoa ja palastella joukon jatkoksi banaania. Haudutellaan yli puoli tuntia että banaani menee hieman mössöksi ja eikun ääntä kohti! Riisifanaatikoille tiedoksi, että valkea riisi on sallittujen joukossa. Tosin sitä suositellaan käytettäväksi hiilarilähteenä vain treenipäivinä. 

Muutama ensimmäinen päivä testauksesta on nyt takana ja ihan hyvältä vaikuttaa. Turvotus on laskenut (kävin risteilyllä viime viikolla ja homma karkasi hieman lapasesta ruokailun ja juomisen suhteen...) ja olo on ehkä aavistuksen pirteämpi. Kiloja on lähtenyt turvotuksen myötä muutama. Omaan elämääni ja elämisen malliin ruokavalio toimii ihan hyvin, mutta jännityksellä odotan kun ensi viikolla koittaa ensimmäinen lentopalloturnaus pitkään aikaan, että mahtaako puhti riittää näillä hiilareilla pelaamiseen. Tähän mennessä kun liikunta on ollut lähinnä koirien kanssa kävelylenkkien teko päivittäin.

1 kommentti:

  1. Maitotuotteiden jättäminen tosiaan olisi vaikeaa mullekin, tsempit!

    VastaaPoista